Landgoed - Omgeving

pic41.jpgLandgoed Noordenhoek ligt op de linker oeverwal van de Linge. De Linge is oorspronkelijk een zijarm van de Waal en is rond 1200 bij Tiel afgedamd. De oeroude rivier de Linge stroomt vanaf Doornenburg tot aan Gorinchem en is met 100 km de langste geheel Nederlandse rivier. Het landgoed bestaat voor een belangrijk deel uit vruchtbare bouwlanden en vochtige uiterwaarden langs de Linge. Het overige deel bestaat uit bos, griend, natuur en landschapselementen. De landerijen worden gescheiden door meidoornhagen, houtwallen en boom- en knotwilgenrijen.

pic46.jpg pic45.jpg pic44.jpg pic43.jpg pic42.jpg

De met hoogstam fruitbomen beplante Appeldijk, die door het landgoed loopt, volgt de loop van de Linge. De weilanden worden grotendeels natuurlijk beheerd, door pas na het broedseizoen te maaien en door een lage veebezetting.

De verscheidenheid aan flora en fauna langs de oevers en in de uiterwaarden is uniek. Natuur en cultuur gaan hand in hand in dit deel van het Rivierenland. Dit mede dankzij de inspirerende aanwezigheid van het ruim 900 ha grote buurlandgoed Mariënwaerdt aan de overzijde van de Linge. Via het voetveer in Enspijk is dat landgoed te bezoeken, met onder andere een landgoedwinkel, pannenkoekenhuis, paardrijmogelijkheden en kanoverhuur. Voor meer informatie kunt u kijken op “http://www.marienwaerdt.nl/”. In dit deel van het Lingegebied kunt u genieten van rust, ruimte en natuurschoon. Tijdens de bloesemtijd, maar zeker ook in andere jaargetijden; wandelend of fietsend over de dijken van de landgoederen en door het lint van dijkdorpjes in de wijde omgeving